νέαΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΚΙΑΓΙΑSHORT FILMS

Ταινία μικρού μήκους: 'Το Δεύτερο Σπίτι' (2023)

Γράφει ο Ζαχαρίας Σκεπετζής

Στο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο 'Το Δεύτερο Σπίτι' η Βαλεντίνα Κιαγιά δείχνει εικόνες από τη ζωή στο Γηροκομείο Ρεθύμνου. Τον πρώτο λόγο έχουν οι ηλικιωμένοι που ζουν εντός του, που μοιράζονται τις εμπειρίες τους, αναστοχάζονται όμως και επιχειρηματολογούν για την ανάγκη ύπαρξης τέτοιων δομών που δίνουν λύση και στο μεγάλο πρόβλημα της μοναξιάς.

Το ντοκιμαντέρ προσφέρει μια εναλλακτική οπτική σε μία εποχή όπου έχει κυριαρχήσει ο λόγος περί αποϊδρυματοποίησης. Ειδικά στην Κρήτη όπου είναι πρόσφατη η ειδησεογραφία με όσα τραγικά αποκαλύφθηκαν για τη ζωή πολλών ηλικιωμένων σε Γηροκομείο στα Χανιά, η οπτική της Βαλεντίνας δημιουργεί έναν εύφορο προβληματισμό. Δεν είναι όλα τα Γηροκομεία κολαστήρια. Σε πολλά από αυτά βρίσκουμε σε αφθονία ανθρωπιά και αγάπη.

Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στο Παράρτημα ΑμεΑ Ρεθύμνου Γηροκομείο Κρήτης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Βαλεντίνα Κιαγιά
Μοντάζ: Βαλεντίνα Κιαγιά
Μουσική: 'The Farewell Waltz' του Frederic Chopin

Διάρκεια: 10′44"
Έτος Παραγωγής: 2023

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
To deytero spiti 02
To deytero spiti 03
To deytero spiti 04
To deytero spiti 05
To deytero spiti 06
To deytero spiti 07
To deytero spiti 08
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΡΙΑ

Η Χαρίκλεια Βαλεντίνα Κιαγιά είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου-Κινηματογράφου-ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Βιέννης. Εχει δημιουργήσει μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, ταινίες και θεατρικά.

Μετά την αποφοίτηση της έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια, σχετικά με την υποκριτική θεάτρου, την Κινηματογραφοθεραπεία και τη Γραφή Δημιουργικού Λόγου. Εχει εργαστεί στη Γερμανία ως βοηθός σκηνοθέτις στο Θέατρο. Ζει και εργάζεται στην Κρήτη και την Γερμανία.

Φιλμογραφία

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΡΙΑΣ