Ταινία μικρού μήκους: 'Τάμα' (2018)
Eνα οικογενειακό τραπέζι, ένα κομμάτι φανουρόπιτα, ένα πτώμα.
Αυτά είναι τα τρία στοιχεία που «πρωταγωνιστούν» στο «Τάμα», την έκτη μικρού μήκους ταινία του σκηνοθέτη, ηθοποιού και θεατρικού συγγραφέα Γιάννη Μπλέτα που ξεκινάει με αφορμή το έθιμο της «φανουρόπιτας» και αυτό του «τάματος» για να φτάσει μέχρι την ανομολόγητη σιωπή πίσω από την ενδοοικογενειακή βία.
Λεπτομέρειες για την ταινία
- Η ταινία γυρίστηκε στις Πρασσές Ρεθύμνου.
- Η βασική σκηνή της ταινίας που είναι το οικογενειακό τραπέζι την ημέρα του Αγίου Φανουρίου γυρίστηκε σε μονοπλάνο, διάρκειας 5 λεπτών. Οι ηθοποιοί κατάφεραν με την πρώτη λήψη να πετύχουν το υποκριτικό αποτέλεσμα, πιθανόν και λόγω κρύου μιας και η ταινία γυρίστηκε Οκτώβρη σε ορεινό χωριό, ενώ το τραπέζι υποτίθεται διαδραματίζεται τέλη Αυγούστου.
- Για να δείχνουν οι ηθοποιοί "ιδρωμένοι" λόγω εποχής αλλά και ασφυκτικής οικογενειακής κατάστασης, υπήρχε ένα ψεκαστήρι με νερό από την πηγή του χωριού, με το οποίο ψεκάζονταν οι ηθοποιοί ώστε να δημιουργηθεί και οπτικά η εικόνα ενός ιδρωμένου.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπλέτας
Σενάριο: Γιάννης Μπλέτας & Γιάννης Χατζηκυριάκος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μπάμπης Γαλανάκης & Γιάννης Μπλέτας
Κινηματογράφηση: Μπάμπης Γαλανάκης
Μοντάζ: Γιώργος Παυλούδης
Ήχος: Κώστας Κοσμαδάκης
Μουσική: Αντώνης Ζαχαράκης
Στίχοι: Alice Torri
Το τραγούδι τίτλων ‘Βόλι’ ερμηνεύει ο Βασίλης Σκουλάς
Μίξη Ήχου-Sound Design: Γιάννης Γιαννακόπουλος
Eφέ: Άλεξ Μιταδόπουλος
Χρωματική Διόρθωση: Ηλίας Παναρίτης
Σχεδιασμός αφίσας: Στέλιος Καλογεράκης
Σκίτσο: Έρη Φραγκαδάκη
Παίζουν αλφαβητικά: Μαρία Ζαχαράκη, Μάνος Κανδιλάκης, Άρτεμις Καυκαλάκη, Γιάννα Παγιαβλή, Αντώνης Παλιεράκης, Γιώργος Πεδιαβιτάκης, Νίκος Σκλαβάκης, Γιάννης Χατζηβασιλείου.
Διάρκεια: 18'
Παραγωγή: Ble Productions
Το τραγούδι ''Βόλι' είναι το μουσικό θέμα των τίτλων της ταινίας σε σύνθεση Αντώνη Ζαχαράκη και στίχους Alice Torri. Τραγουδά ο Βασίλης Σκουλάς.
Ο Γιάννης Μπλέτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κοζάνη.
Είναι απόφοιτος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, καθώς και της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν. Παράλληλα με τις σπουδές του, την υποκριτική και τη συγγραφή θεατρικών έργων, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σκηνοθεσίας κινηματογράφου στο London Film School. Επίσης μαθήματα δημιουργικής γραφής στην “Ανοιχτή τέχνη”. Έχει τιμηθεί με 2 λογοτεχνικά βραβεία.
Στις αρχές του 2019 δημιούργησε τη δική του εταιρεία παραγωγής που ονομάζεται “Ble productions”. Το 2019 προβλήθηκε διαδικτυακά η ταινία μικρού μήκους «Στροφές», που έγινε viral στην Ελλάδα. Το 2020 ολοκλήρωσε την πρώτη του ταινία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους με τίτλο «Ρίγη» και μια άλλη ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Βουτιά». Το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Ρίγη» έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Andromeda στην Κωνσταντινούπολη και επιλέχθηκε στο BCT- Festival Cinema and Tv στο Benevento της Ιταλίας. Στο τέλος του 2020 ολοκλήρωσε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Πώς να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου και την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Κρήτης και έκανε πρεμιέρα το Σεπτέμβριος 2021 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας, στην Ελλάδα.
Φιλμογραφία
- Πώς να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα (2021) [ντοκιμαντέρ μικρού μήκους]
- Ρίγη (2020) [ντοκιμαντέρ]
- Βουτιά (2020) [μικρού μήκους]
- Στροφές (2019) [μικρού μήκους]
- Τάμα (2018) [μικρού μήκους]
- Armaτολοί (2018) [μικρού μήκους]
- Τα Γεμιστά (2017) [μικρού μήκους]
- Βάλσαμο (2017) [μικρού μήκους]
- Η Ομπρέλα (2016) [μικρού μήκους]