νέαΛΕΣΧΗ 13/11/2023

Αφιέρωμα στον σύγχρονο αφρικανικό κινηματογράφο

Γράφει ο Ζαχαρίας Σκεπετζής

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου αφιερώνει τον Δεκέμβριο του 2023, στον σύγχρονο αφρικανικό κινηματογράφο με τρεις ταινίες, από το Σουδάν, την Κένυα και το Μαρόκο, αντίστοιχα. Οι προβολές των ταινιών θα έχουν ελληνικούς υπότιτλους και πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Afisa 2023 12
Είκοσι χρονών πεθαίνεις - You will die at twenty (2019) [ΣΟΥΔΑΝ]

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023, ΣΤΙΣ 20:00

Είκοσι χρονών πεθαίνεις - You will die at twenty (2019) από το ΣΟΥΔΑΝ

Σκηνοθεσία: Amjad Abu Alala

Στη βάφτιση του Μοζαμίλ, ένας υπηρέτης του σεΐχη λιποθυμά την πιο κρίσιμη στιγμή, και ο οιωνός γεννά αυτόματα μια οδυνηρή προφητεία: το παιδί δεν θα ζήσει άλλη μέρα μετά τα είκοσί του χρόνια.

Φέροντας το βάρος της κατάρας, ο πατέρας του παιδιού αυτοεξορίζεται, ενώ ο Μοζαμίλ μεγαλώνει στη σκιά μιας αναπόδραστης μοίρας. Άλμα στον χρόνο, και ο Μοζαμίλ, που έχει εντρυφήσει στο Κοράνι, κοντεύει τα είκοσι. Ο ίδιος αντιμετωπίζει με στωικότητα το ριζικό του, ώσπου η συνάντηση με έναν νεοφερμένο στην κοινότητα τού γεννά αμφιβολίες.

Ένα υπαινικτικό σχόλιο για τα ασφυκτικά δεσμά της παράδοσης, το οποίο συναρθρώνει μύθο και πραγματικότητα, αμφισβητώντας νομοτέλειες και απόλυτες αλήθειες.

You will die at Twenty 2019 03
Rafiki (2018) [ΚΕΝΥΑ]

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023, ΣΤΙΣ 20:00

Rafiki (2018) από την ΚΕΝΥΑ

Σκηνοθεσία: Wanuri Kahiu

Η Κένα και η Ζίκι έχουν μάθει από καιρό ότι «τα καλά κορίτσια της Κένυας, γίνονται καλές σύζυγοι της Κένυας» αλλά λαχταρούν για κάτι περισσότερο. Παραμένουν στενές φίλες και κυνηγούν τα όνειρά τους σε μια συντηρητική κοινωνία. Όταν η αγάπη ανθίσει μεταξύ τους, η Κένα και η Ζίκι θα αναγκαστούν να επιλέξουν ανάμεσα στην ευτυχία και την ασφάλεια.

Γεμάτο από το πολύχρωμο street style και τη μουσική της ζωντανής νεανικής κουλτούρας του Ναϊρόμπι, το Rafiki (που θα πει «φίλος» στα Σουαχίλι) είναι μια ιστορία αγάπης μεταξύ δύο νεαρών κοριτσιών, σε μια χώρα που εξακολουθεί να ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία. Η τρυφερή αυτή ρομαντική ιστορία διαδραματίζεται σε ένα μέρος όπου τέτοιες ιστορίες αγάπης, στην πραγματική ζωή αλλά και στην οθόνη, απαγορεύονται από το νόμο.

Rafiki 2018 01
Στα άκρα - On the edge - Sur la planche (2011) [ΜΑΡΟΚΟ]

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023, ΣΤΙΣ 20:00

Στα άκρα - On the edge - Sur la planche (2011) από το ΜΑΡΟΚΟ

Σκηνοθεσία: Leila Kilani

Στην Ταγγέρη του Μαρόκου, η Μπάντια και η Ιμάνε, δύο νεαρές Μαροκινές κοπέλες περίπου είκοσι ετών, εργάζονται σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας γαρίδων, μια δουλειά δύσκολη και εξευτελιστική, όπου η έντονη μυρωδιά της γαρίδας εισχωρεί στους πόρους του δέρματός τους. Μαζί με άλλες δυο φίλες τους που δουλεύουν στον χώρο της κλωστοϋφαντουργίας, τα βράδια αναζητούν διέξοδο από την καθημερινή εργασιακή τους ρουτίνα, διασχίζοντας όλη την πόλη και ξεφαντώνοντας με τρόπους ανορθόδοξους και ρυθμούς φρενήρεις.

Sur la planche 2010 01
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΧΟΡΗΓΙΑ

Οι ταινίες προβάλλονται σε συνεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Ρεθύμνου με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας.