Η τάφρος νούμερο 143

ΣΥΝΟΨΗ
Η Ολφάτ μεγαλώνει τα παιδιά της σε δύσκολες συνθήκες. Έχει μια κόρη κι έναν γιο τον Γιούνες, που εργάζεται στο ορυχείο χαλκού στην περιοχή του Κερμάν. Μια μέρα, η Ολφάτ βρίσκει στο σπίτι ένα σημείωμα που γράφει «Οι φίλοι μου και εγώ θα πάμε στον πόλεμο ως στρατιώτες». Όταν η επιχείρηση Valfajr αποτυγχάνει, έρχονται καλά νέα για τον φίλο του Γιούνες, αλλά η Ολφάτ περιμένει ακόμη τον δικό της γιο να επιστρέψει. Καθώς ανακαλύπτει ότι το ραδιόφωνο του Ιράκ ανακοινώνει τα ονόματα των Ιρανών αιχμαλώτων, δένει το ραδιόφωνο στην πλάτη της και το μεταφέρει παντού.
- Πρωτότυπος τίτλοςشیار ۱۴۳ - Shiar-e 143 (Track 143)
- Έτος παραγωγής2014
- ΕίδοςΔράμα
- Χώρα παραγωγήςΙράν
- ΓλώσσαΠερσικά (Φαρσί)
- Διάρκεια98′
- ΣκηνοθεσίαNarges Abyar
- ΣενάριοNarges Abyar
- ΗθοποιοίMerila Zare'i, Mehran Ahmadi, Gelareh Abbassi, Javad Ezati, Zahra Moradi
- ΦωτογραφίαPayman Shadmanfar
- Μουσική-

Η ταινία διαδραματίζεται στην περιοχή Κερμάν του Ιράν, τη δεκαετία του '80 και πιο συγκεκριμένα την περίοδο που έλαβε χώρα ο οκταετής πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ιράκ (1980-1988). Ο Γιούνες, ο γιος της Ολφάτ, κατατάσσεται εθελοντικά μαζί με τους φίλους του στο στρατό, προκειμένου να βοηθήσουν στην άμυνα της χώρας τους ενάντια στις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράκ με ηγέτη τον Σαντάμ Χουσεΐν.
Σύντομα τα ίχνη του Γιούνες αγνοούνται και η μητέρα του προσπαθεί με κάθε τρόπο να μάθει αν ο γιος της είναι ακόμα ζωντανός ή έστω αιχμάλωτος του αντίπαλου στρατού. Δεν χάνει την ελπίδα της ακόμα και όταν κάποιοι από τους φίλους του γιού της που πήγαν μαζί στον πόλεμο επιστρέφουν πίσω, αλλά χωρίς να γνωρίζουν την τύχη του Γιούνες.
Η τραγωδία του πολέμου, η αγωνία και ο πόνος των χωρικών για τους αγνοούμενους στρατιώτες, αλλά και η ελπίδα της μάνας που δεν πεθαίνει ποτέ και καρτερά την επιστροφή του γιου της, συνθέτουν το πολεμικό αυτό δράμα που συγκινεί και αγγίζει συναισθηματικά τον θεατή.
Όμως, επιπλέον αποτίνει και ένα φόρο τιμής στους ανθρώπους που αφήνουν πίσω τους οι στρατιώτες όταν πηγαίνουν στον πόλεμο, όπως είναι οι σύζυγοι, οι αδελφές και οι μανάδες τους, που αναλαμβάνουν να κρατήσουν την ελπίδα ζωντανή και να διατηρήσουν τη συνοχή της οικογένειας και της πατρίδας τους. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται έντονα στην ταινία αυτή και δείχνει ένα δυνατό χαρακτηριστικό του Ιρανικού λαού. Δεν θα μπορούσε να αποδοθεί καλύτερα από μια γυναίκα σεναριογράφο και σκηνοθέτρια όπως είναι η Narges Abyar που υπογράφει αυτή την ταινία.
Η ταινία απέσπασε 3 βραβεία και 4 υποψηφιότητες σε διάφορα φεστιβάλ κινηματογράφου.
Η προβολή της ταινίας θα γίνει με υπότιτλους στα ελληνικά.
Η ταινία προβάλλεται στα πλαίσια του αφιερώματος στον Σύγχρονο Ιρανικό Κινηματογράφο που κάνει η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου σε συνεργασία με το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας του Ιράν στην Ελλάδα
Περισσότερες πληροφορίες για το αφιέρωμα αυτό, εδώ.























