ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Τετράδια Κινηματογράφου: Το μοντάζ

Γράφει ο Ζαχαρίας Σκεπετζής
Τετράδια Κινηματογράφου: Το μοντάζ
Tetradia Montaz
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Τo μοντάζ σήμερα θεωρείται, ομόφωνα, όχι μόνο ένα από τα πλέον ουσιώδη στοιχεία της "κινηματογραφικής γλώσσας", αλλά και το πιο ιδιάζον. Ωστόσο, ο κινηματογράφος γεννήθηκε χωρίς αυτό, και σχεδόν το αγνοούσε κατά τη διάρκεια των πρώτων δεκαπέντε χρόνων της ύπαρξής του (εκτός κι αν θεωρήσουμε μοντάζ την απλή τεχνική συγκόλλησης, η οποία συνδέει με ωφέλιμο τρόπο δύο μπομπίνες, δύο "ταμπλό", ή επιτρέπει την προσθήκη ενός τίτλου, μιας αμόρσας).

Για την καλύτερη κατανόηση του πλούτου του μοντάζ, είναι συναρπαστικό να αναζητήσουμε εκείνα τα σημάδια που υπήρξαν προάγγελοι στον κινηματογράφο των πρώτων χρόνων, να ακολουθήσουμε τις έντονες στιγμές της εμφάνισης του στο ξετύλιγμα των πρώτων δεκαετιών του προηγούμενου αιώνα -παράλληλα με την αργή καθιέρωση ενός νέου τρόπου αναπαράστασης-, και, τέλος, να εξετάσουμε το τι απέγινε φτάνοντας στις μέρες μας. Το μοντάζ δεν είναι ένα "φυσικό" μέσο ούτε ο καρπός μιας ξαφνικής αποκάλυψης, αλλά η απόρροια μιας διαλεκτικής εξέλιξης, αέναης και συχνά ρευστής, που έπαιζε ταυτόχρονα με τον αισθητικό πειραματισμό των κινηματογραφιστών και την αργή ωρίμανση του βλέμματος των θεατών. Γιατί το μοντάζ, πρώτα απ' όλα, είναι υπόθεση εκείνου που κοιτάζει.

Η σκέψη του συγγραφέα, στηρίζεται, με μεγάλη ακρίβεια, σε μια πλούσια εικονογραφία που συγκροτείται από σκηνές βασισμένες σε φωτογραφίες των μεγάλων κλασικών έργων του κινηματογράφου, αλλά και σε διάφορα ντοκουμέντα: αναπαραγωγή των μέσων εργασίας των μοντέρ, κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Συγγραφέας: Vincent Pinel
Γλώσσα γραφής: Ελληνικά
Μετάφραση: Αναστασία Μπαλτά
Σειρά: Κινηματογραφικές Σπουδές - Τετράδια Κινηματογράφου
Υπεύθυνη Σειράς
: Εύα Στεφανή

Εκδόσεις: Πατάκη
Έτος Έκδοσης: 2006
ISBN-13: 978-960-16-1773-2

Αριθμός σελίδων: 102
Εξώφυλλο: Μαλακό
Διαστάσεις
: 19x13,5 cm

Πρωτότυπος τίτλος: Le montage: L' espace et le temps du film
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά

Εκτιμώμενο κόστος αγοράς: 7-10 €

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Vincent Pinel είναι σκηνοθέτης και μοντέρ. Συμμετείχε στην περιπέτεια των κινηματογραφικών λεσχών στη Γαλλία, ήταν υπεύθυνος του τομέα Κινηματογράφου του Maison de la Culture της Χάβρης και διευθυντής του τμήματος ταινιών της Γαλλικής Ταινιοθήκης. Συνεργάζεται με πολλά κινηματογραφικά περιοδικά και είναι συγγραφέας βιβλίων για τον κινηματογράφο, μεταξύ των οποίων το "Le siecle du cinema" (1994).

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΟΜΟΙΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Σειρά βιβλίων «Κινηματογραφικές Σπουδές - Τετράδια Κινηματογράφου»
Η σειρά αυτή, φιλοδοξεί να γίνει μια βιβλιοθήκη αναφοράς για τη θεωρία και την πρακτική του κινηματογράφου, με έμφαση στις πιο πρόσφατες αισθητικές και θεωρητικές αναζητήσεις, στη σχέση τεχνολογίας και αισθητικής, καθώς και σε καινούριες προσεγγίσεις σε έργα παλιότερων και νεότερων σκηνοθετών.

Υπεύθυνη σειράς: Εύα Στεφανή