Τετράδια Κινηματογράφου: Ο διάλογος, από το γραπτό κείμενο στην ταινία
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Με τον ερχομό του ήχου, ο κινηματογράφος γίνεται «ομιλών». Το γεγονός αυτό φανερώνει τη σημασία που αποκτά ο διάλογος, µε τη μορφή συζητήσεων ή και άλλων περισσότερο ιδιότυπων τρόπων: μονόλογος, μελοποιημένος λόγος, σχόλιο εκτός κάδρου…
Ανάλογα µε τις εποχές, τα είδη, τις χώρες και τα αισθητικά διακυβεύµατα, ο κινηματογραφικός διάλογος αποτελεί έναν τρόπο γραφής, η οποία συνεχώς ανανεώνεται. Συνέβαλε δε αποφασιστικά στη ρήξη που δημιούργησε ο μοντερνισμός στον κινηματογράφο της δεκαετίας του 1960.
Το ανά χείρας βιβλίο προσεγγίζει το διάλογο από δύο βασικές οπτικές γωνίες: ως ένα κείμενο που εσωκλείεται στο σενάριο της ταινίας και ως ένα ουσιαστικό στοιχείο της σκηνοθεσίας.
Πώς όμως επιδρά πάνω στη σχέση του µε το χώρο, το χρόνο και µε τα πρόσωπα της ταινίας; Διηγείται την ίδια ιστορία µε την εικόνα; Και οι ηθοποιοί σε ποιο βαθμό ιδιοποιούνται αυτές τις λέξεις που γράφτηκαν από άλλους, ποιο είναι το μερίδιό τους στον αυτοσχεδιασμό;
Στον κινηματογράφο, ο λόγος εμφανίστηκε μετά την εικόνα. Μερικοί είδαν το λόγο ως σημάδι άνθησης, άλλοι ως το βαρύ φορτίο μιας τέχνης που ονειρευόταν να γίνει οικουμενική γλώσσα. Θα κάνουμε ένα κινηματογραφικό ταξίδι από τον Hitchcock ως τον Wong Kar-wai και από τον Lubitsch ως τον Μoretti, µε μια στάση στη Νοuvelle Vague, επιχειρώντας να απαντήσουμε στην παρακάτω ερώτηση: Πώς και γιατί μιλάμε σε μια ταινία;
Συγγραφέας: Claire Vassé
Γλώσσα γραφής: Ελληνικά
Μετάφραση: Ειρήνη Πυρπάσου
Σειρά: Κινηματογραφικές Σπουδές - Τετράδια Κινηματογράφου
Υπεύθυνη Σειράς: Εύα Στεφανή
Εκδόσεις: Πατάκη
Έτος Έκδοσης: 2008
ISBN-13: 978-960-16-2521-8
Αριθμός σελίδων: 102
Εξώφυλλο: Μαλακό
Διαστάσεις: 19x13,5 cm
Πρωτότυπος τίτλος: Le dialogue: Du texte, ecrit a la voix mise en scene
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
Εκτιμώμενο κόστος αγοράς: 7-10 €
H Claire Vassé είναι παραγωγός και παρουσιάστρια της εκπομπής Cinema lapres-midi, στο κανάλι France Culture. Η διδακτορική της διατριβή έχει το θέμα: "Ο λόγος ως διακύβευμα στο σύγχρονο γαλλικό κινηματογράφο". Έχει δημοσιεύσει ένα μυθιστόρημα στις Editions du Seuil.
Σειρά βιβλίων «Κινηματογραφικές Σπουδές - Τετράδια Κινηματογράφου»
Η σειρά αυτή, φιλοδοξεί να γίνει μια βιβλιοθήκη αναφοράς για τη θεωρία και την πρακτική του κινηματογράφου, με έμφαση στις πιο πρόσφατες αισθητικές και θεωρητικές αναζητήσεις, στη σχέση τεχνολογίας και αισθητικής, καθώς και σε καινούριες προσεγγίσεις σε έργα παλιότερων και νεότερων σκηνοθετών.
Υπεύθυνη σειράς: Εύα Στεφανή
- "Το μιούζικαλ" (Πατάκη, 2008)
- "Η κατασκευή μιας ταινίας" (Πατάκη, 2008)
- "Το σενάριο" (Πατάκη, 2008)
- "Ο διάλογος, από το γραπτό κείμενο στην ταινία" (Πατάκη, 2008)
- "Η αφήγηση στον κινηματογράφο" (Πατάκη, 2007)
- "Το πλάνο" (Πατάκη, 2007)
- "Ντοκιμαντέρ, η άλλη όψη του κινηματογράφου" (Πατάκη, 2006)
- "Το μοντάζ" (Πατάκη, 2006)