ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Τετράδια Κινηματογράφου: Το μιούζικαλ

Γράφει ο Ζαχαρίας Σκεπετζής
Τετράδια Κινηματογράφου: Το μιούζικαλ
Tetradia Musical
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Σήμερα όποιος αναφέρεται στη «μουσική κωμωδία», το μιούζικαλ όπως το λέμε συνηθέστερα, σκέφτεται γενικά το «χολιγουντιανό μιούζικαλ των δεκαετιών του 1940 και του 1950» – μια χρυσή εποχή, στην οποία τούτο το βιβλίο δίνει την τιμητική θέση που της ταιριάζει. Όμως το είδος έχει γράψει μια ολόκληρη ιστορία, από το Μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ μέχρι διάφορες σύγχρονες ταινίες, όπως είναι το Moulin Rouge ή το Χορεύοντας στο σκοτάδι, οι οποίες δείχνουν πως η μουσική κωμωδία δεν έχει τελειώσει τις μέρες της.

Μέσα σε αυτήν τη σύνθεση, ο συγγραφέας αναλύει τη μουσική κωμωδία ως είδος, θυμίζει τις ωραιότερες ταινίες που έγιναν τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, ιδιαίτερα στη Γαλλία, και δείχνει πώς το είδος τοποθετείται ανάμεσα στο μαγευτικό παραμύθι και στο μελόδραμα, στο όνειρο και στην πραγματικότητα – όλα αυτά που το κάνουν να είναι ένα από τα πληρέστερα κινηματογραφικά είδη.

Το βιβλίο είναι επίσης ένα ταξίδι διαμέσου των γενεών, κατά το οποίο ξετυλίγεται η ιστορία ενός αιώνα με τους Busby Berkeley, Fred Astaire, Gene Kelly, Judy Garland, Elvis Presley, Jacques Demy και με ταινίες όπως Τραγουδώντας στη βροχή, Όλοι στη σκηνή, Ένα αστέρι γεννιέται, West Side Story, The Blues Brothers ή Η μελωδία της ευτυχίας, αλλά και τόσοι άλλοι τίτλοι ταινιών και ονόματα λαμπερών αστέρων.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Συγγραφέας: Michel Chion
Γλώσσα γραφής: Ελληνικά
Μετάφραση: Μαρία Γαβαλά
Σειρά: Κινηματογραφικές Σπουδές - Τετράδια Κινηματογράφου
Υπεύθυνη Σειράς
: Εύα Στεφανή

Εκδόσεις: Πατάκη
Έτος Έκδοσης: 2008
ISBN-13: 978-960-16-2522-5

Αριθμός σελίδων: 101
Εξώφυλλο: Μαλακό
Διαστάσεις
: 19x13,5 cm

Πρωτότυπος τίτλος: La comédie musicale
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά

Εκτιμώμενο κόστος αγοράς: 7-10 €

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Michel Chion είναι συγγραφέας, συνθέτης, σκηνοθέτης και καθηγητής στην ESEC (Ecole Superieure Libre dEtudes Cinematographiques) και στο Πανεπιστήμιο Paris III. Έχει δημοσιεύσει πολλά έργα για τον ήχο και τη μουσική στον κινηματογράφο.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΟΜΟΙΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Σειρά βιβλίων «Κινηματογραφικές Σπουδές - Τετράδια Κινηματογράφου»
Η σειρά αυτή, φιλοδοξεί να γίνει μια βιβλιοθήκη αναφοράς για τη θεωρία και την πρακτική του κινηματογράφου, με έμφαση στις πιο πρόσφατες αισθητικές και θεωρητικές αναζητήσεις, στη σχέση τεχνολογίας και αισθητικής, καθώς και σε καινούριες προσεγγίσεις σε έργα παλιότερων και νεότερων σκηνοθετών.

Υπεύθυνη σειράς: Εύα Στεφανή